Serbian English French German Italian Russian Spanish
   

Proizvođači metalne opreme za arhive  

   

 

Уочавајући све већи значај и моћ веб технологија Историјски архив Београда се још од 2007. године определио да, као установа која тежи модерним токовима промоције културног наслеђа, мапира своје место у виртуелном простору. Од тог доба установа интензивно проширује спектар доступних информација из домена свог рада  у  циљу подстицања интересовања најшире јавности и изграђивања свести о значају архивске грађе као културног добра и незаобилазног историјског извора.

У години обележавања 70 година рада установе одлучили смо да својим корисницима и поштоваоцима учинимо онлајн доступном једну од највреднијих и свакако најлепших изложбених поставки Архива, сталну поставку „Векови Београда /XVI-XX век/".  Један од додатних разлога за њено објављивање је и чињеница да се због интензивне изложбене активности, као једне од програмских орјентација Историјског архива Београда,  она ретко може „уживо" погледати у Галерији Архива.

Од идеје до реализације прошло је читавих годину дана, а веб издање угледало je светлост дана управо на рођендан Архива,  26. септембра 2015.  Може се рећи да реализација једног овако захтевног посла за запослене у Архиву данас не представља велики „залогај", захваљујући доброј међусекторској сарадњи запослених, али и корацима учињеним претходних година на одабиру адекватне платформе. Ново веб издање урађено је као поддомен постојећег сајта са подизањем на најновију верзију бесплатне веб платформе Joomla 3.4.1. Уз бројне договоре и недоумице везане за примену дизајна и постизање добре функционалности, у доступним оквирима, постигнута су оптимална решења која корисника сајта воде кроз изложбу корак по корак. У овој веб форми изложба посетиоцу пружа неограничено време да истражи преко двеста пажљиво одабраних и изузетно вредних експоната са аналитичким описом и дигиталном сликом. Поред ћириличне, доступна је и верзија на енглеском језику па, својим софистицираним визуелним садржајима може и страном посетиоцу рећи много више о идентитету наше престонице и њеној бурној прошлости.

Vekovi Beograda onlike 01Најатрактивнија документа која се чувају у Архиву груписана су у тематске и хронолошке целине. У првом поглављу, названом „Између полумесеца и крста”, налазе се најстарија документа, која илуструју пад Београда под власт Османлија и вишевековно обитавање на граници два царства и две цивилизације, уз истрајно чување српске, хришћанске традиције. Стицање националне и социјалне слободе представљено је у поглављу „Српска револуција“, док поглавља „Престоница“, „Политички живот“, „Развој институција“ и „Процеси модернизације“ илуструју развитак Београда од оријенталне вароши до европске метрополе. У поглављу „XX век – век масовног страдања“ представљена су разарања Београда и страдање његових житеља у Првом и Другом светском рату. Последње поглавље „Између српа и чекића“ илуструје обнову разрушене земље у послератним деценијама, као и развој града под комунистичком влашћу и у промењеном друштвеном уређењу, до почетка 90-тих година XX века.

 

Стална поставка је 2010. године допуњена значајном новопримљеном грађом легата појединаца, међу којима се истичу Јован Ћирилов, Иван Ђурић, Јелена Шантић, Мирољуб Тодоровић, Милорад Мишковић, Небојша Попов, Коста Ст. Павловић, Олга Поповић Обрадовић, Стеван иVekovi Beograda onlike 02 Тања Крагујевић... Из грађе легата своје место на изложби стекли су до тада неизлагани раритети – Књига пријема поште генерала Драгољуба Драже Михаиловића из 1943–44. године, писма кнеза Павла Карађорђевића из шездесетих и седамдесетих година XX века, примерак ратног издања „Јаме” Ивана Горана Ковачића и вредна одликовања – Орден слободе, Орден ратне заставе и Орден партизанске звезде са златним венцем I редa.

Vekovi Beograda onlike 03Изложба „Векови Београда /XVI–XX век/“ је у свом „физичком“ облику, кроз својеврсни тематски лавиринт, имала за циљ да прикаже историју града у којој су се преплитали утицаји великих сила и различитих култура, повезаних у органску целину дубоких корена и дугог трајања. „Виртуелно“ издање посетиоцу пружа могућност још лакшег упознавања и истраживања историје града. Неоптерећен временским и просторним ограничењима, која су својствена свакој изложбеној галерији, посетилац је сада у прилици да се у пуној мери, кроз изложена документа, посвети проучавању Београда и његовог идентитета изграђеног на симболичном сусрету различитих цивилизација.

 

Приређено онлајн издање сталне поставке је још један од корака у смеру подизања свести на локалном, националном и међународном нивоу о значају нематеријалног културног наслеђа града Београда које се може пронаћи у Историјском архиву Београда и може се погледати на Интернет адреси www.stalnapostavka.arhiv-beograda.org.

 

Аутори интернет издања изложбе „Векови Београда /XVI–XX век/“ захваљују се Слободану Мандићу, Снежани Лазић, Јелени Јовановић, Тијани Ковчић и Срђану Орестијевићу на помоћи и корисним сугестијама.

 

Онлајн изложбу можете погледати на линку:

http://www.stalnapostavka.arhiv-beograda.org/index.php/sr/

 

 

   

ISSN (Online) 2683-3565  

   
© 2023 Arhivistika. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU General Public License.
© ARHIVISTIKA