Serbian English French German Italian Russian Spanish
   

Proizvođači metalne opreme za arhive  

   
         
           erazmoTPTI je akronim Erasmus Mundus Master programa „Tehnike, nasleđe i teritorije industrije: istorija, unapređenje i didaktika”, koji nudi dvogodišnje studije u oblasti industrijskog nasleđa, istorijskih tehničkih okruženja, patrimonijalizacije tehničkog znanja i menadžmenta tehničkih pejzaža.
            Program pruža jedinstveno multikulturalno iskustvo jer je, poput drugih Erasmus programa, otvoren za studente iz čitavog sveta, mada se njegova jedinstvenost ogleda prvenstveno u specifičnom spoju internacionalnog i intersektorijalnog pristupa. Međunarodni aspekt podrazumeva mobilnost između tri univerziteta (Francuska, Italija, Portugal) i mobilnost specijalizacije (Španija, Tunis, Republika Češka, Brazil). U okviru mreže Erasmus Mundus Programa, TPTI je jedini program ove tematike, koji združuje istraživanje i praktični rad kroz osam specijalizacija (istorija tehnika; konzervacija i didaktika industrijskog nasleđa; tehničko nasleđe i kulturni predeo; menadžment i valorizacija) i jednu komplementarnu specijalizaciju po izboru (nasleđe i ekonomija kulturnih dobara; turizam, arheologija i razvoj; istorija tehnika i savremena tehnologija; medijacija i kultura, održivost).
Cilj programa je da obuči i osposobi službenike i menadžere kulture, smeštene u međunarodne mreže kulturnog menadžmenta, da doprinesu svetskoj globalizaciji izgradnjom adekvatne unutrašnje socio-ekonomske ravnoteže oko tehničke kulture i zanatske proizvodnje.
 
         Realizovan saradnjom univerziteta Panthéon-Sorbonne Paris 1, Univerziteta Padova i Univerziteta Évora, sa Univerzitetom Alikante, Fakultetom umetnosti i humanističkih nauka Sfaks, Tehničkim Univerzitetom iz Praga i Federalnim univerzitetom tehnologija iz Parane, program je namenjen istoričarima, istoričarima umetnosti i kulture, arhitektama, kao i ekonomistima i menadžerima u oblasti kulture i nasleđa.
 
            Sa fokusom na nasleđe tehnika, zanata i industrije, uzimajući u obzir dvojne aspekte kulture i teritorijalnog uticaja (arhitektura i predeo), TPTI objedinjuje istorijsku analizu i analizu lokacije, istraživanje i menadžment, akciono istraživanje i razvoj, sa perspektivom održivog razvoja. Program studentima pruža visok nivo naučnog znanja i priprema ih za profesionalnu karijeru kroz stažiranje, usavršavanje jezika i upoznavanje frankofone i drugih kultura.
Tretirajući problematiku nasleđa kao kompleksno pitanje različitih disciplina, kurikulum objedinjuje kurseve i seminare iz različitih oblasti, od istorije nauke i tehnike, arheologije i istorije životne sredine, antropologije i oralne istorije, preko ekonomske i globalne istorije, prava i arhivistike, do studija kulturnog predela, muzeologije i muzeografije. Praktična nastava se često realizuje u saradnji sa nekim od eminentnih ustanova u oblasti istorije i kulturne baštine kao što su Nacionalni Arhiv Francuske, ICOMOS, Evropska Akademija Muzeja, Muzej prirodne istorije Francuske, CNUM, Fondacija Fabris, i dr.
 
TPTI je nastao i zasniva se na naučnoj mreži koja ima dugu tradiciju istraživanja i proučavanja tehničke misli, socijalne istorije industrije i industrijske arheologije, u bliskoj vezi sa prostornim planiranjem i regionalnim razvojem. Glavni jezik ove mreže, koja održava bliske veze sa univerzitetima centralne Evrope i Južne Amerike, je francuski. Kurs jezika predviđen nastavnim planom programa obuhvata francuski i engleski jezik tokom semestra koji organizuje univerzitet Panthéon-Sorbonne Paris 1 u Francuskoj, italijanski i engleski jezik tokom semestra koji se organizuje u Italiji, i portugalski i francuski tokom semestra provedenog u Portugalu.
Program otvara različite mogućnosti budućeg profesionalnog i naučnog razvoja – kroz dalji istraživacki rad (HERITECHS doktorski program u primenjenoj istoriji ili odgovarajući programi drugih svetskih univerziteta); profesije u oblasti obrazovanja; u sektoru nasleđa povezane sa lokalnim vlastima (muzeji, inventari i arhivi, kolekcije, industrijska i paleotehnička arheologija); zanimanja u domenu kulturne medijacije (muzeografija, konsalting u menadžmentu i unapređenju monumentalnih lokaliteta, spomenika i struktura, kao i tehničke kulture zanata, industrijskog i tehničkog turizma); profesije u domenu komunikacija i informacija (naučno i tehničko novinarstvo). Prema analizama uspešnosti diplomiranih TPTI studenata, 37 % nastavlja doktorske studije, dok 63 % pronalaze zaposlenje u nekom od navedenih sektora. Po završetku studija, student dobija dvojnu diplomu koju izdaje Univerzitet Panthéon-Sorbonne Paris 1, kao francusku diplomu u međunarodnom partnerstvu sa Univerzitetima iz Évore i Padove, i za koje partnerski univerziteti izdaju ECTS kredite.
 
Za više informacija o detaljima programa TPTI, uslovima upisa i načinu konkurisanja, pogledati zvaničnu web prezentaciju programa na www.tpti.eu.
   

ISSN (Online) 2683-3565  

   
© 2024 Arhivistika. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU General Public License.
© ARHIVISTIKA