Serbian English French German Italian Russian Spanish
   

Proizvođači metalne opreme za arhive  

   

 

Osnivanje prvog srpskog udruženja arhivskih delatnika

 

Dana 14. marta 1924. godine u Beogradu su se okupili arhivski delatnici („arhivari“) svih centralnih nadleštava radi dogovora o obrazovanju „Udruženja Arhivara i arhivskih činovnika iz Srbije, Crne Gore i Vojvodine“. Na tom sastanku izabrana je privremena uprava, koju su činili: Pavle B. Pavlović, arhivar Ministarstva pravde; Petar Milošević, arhivar Ministarstva unutrašnjih dela; Radiša Miletić, arhivar Ministarstva pošta i telegrafa; Mirko V. Kodranović (ili Kostrnović, kako se navodi u drugom napisu iz štampe), arhivar direkcije pošta i telegrafa u Beogradu; i Petar Marić, arhivar Ministarstva trgovine i industrije.

Glavni cilj udruženja bio je da radi na unifikaciji svih arhiva državnih nadleštava „i na njihovom uređenju po najmodernijim sistemima“. Prvi zadatak udruženja bio bi „preduzimanje koraka da se arhivarima da položaj i plata, koju su ranije imali, i da se pravično razvrstaju prema radu, sposobnostima i odgovornosti“, radi čega je dogovoreno da se pripremi i preda predsedniku Narodne skupštine i svim ministrima jedna rezolucija.

Na sastanku je dogovoreno da udruženje u najskorije vreme sačini svoja pravila, što je i učinjeno za desetak dana.

Konačno, na drugi dan Duhova, 16. juna 1924. godine, na sastanku u Poštanskom domu, u Beogradu (Malajnička, danas: Borislava Pekića, ulica br. 5), s početkom u 15. časova, arhivari su usvojili pravila i formalno obrazovali Udruženje državnih arhivskih činovnika i zvaničnika za Srbiju, Crnu Goru i Vojvodinu.

Za predsednika udruženja izabran je Mirko V. Kostrnović (Kodranović), arhivar Direkcije pošta i telegrafa u Beogradu, za sekretara Pavle Pavlović (Pavlašević, kako piše Politika) iz Ministarstva pravde, a za blagajnika Petar Milošević, iz Ministarstva unutrašnjih dela, dok su Upravni odbor činili Filip Zoranić, arhivar Ministarstva socijalne politike, Proka Velić, pisar Uprave grada, Tihomir Đurić, arhivar Varoškog suda i Radomir Milošević, arhivar Ministarstva pošta.

Upravi je stavljeno u zadatak da organizuje udruženje i „da preduzme akciju da se izmeni zakon o činovnicima jer su ovim zakonom činovnici treće kategorije u mnogo gorem položaju nego što su bili po starom srpskom zakonu ili po zakonima koji su se važili za prečanske krajeve“.

Nažalost, sudeći po jednom novinskom napisu iz 1932. godine, pomenuto udruženje nije bilo dugog veka. Autor teksta u beogradskoj Pravdi, naveden pod V.V. pisao je u jesen te godine o potrebi „organizovanja arhivskih činovnika i zvaničnika“, koji su tada bili među retkima koji nisu imali stručno (profesionalno) udruženje.

Izvori:

Vreme, Beograd, 16. mart 1924, str. 6;

Isto, 25. mart 1924, str. 2;

Isto, 14. jun 1924, str. 5;

Politika, Beograd, 17. jun 1924, str. 5;

Pravda, Beograd, 23. oktobar 1932, str. 9.

 

 

 

   

ISSN (Online) 2683-3565  

   
© 2023 Arhivistika. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU General Public License.
© ARHIVISTIKA