Serbian English French German Italian Russian Spanish
   

Proizvođači metalne opreme za arhive  

   

Сајам RESTAURO -RESTAURO – ECONOMIA DELLA CULTURA (Salone dell 'Arte del Restauroe della Conservazione dei Beni Culturali i Ambientali) XXII по реду је одржан у Ферари и  трајао је четири дана, од 6 – 9 маја. Ове године сајам су посетили конзерватори и рестауратори из Архива Србије, Архива Југославије, Музеја Историје Југославије, Етнографског музеја, Библиотеке Матице Српске из Новог Сада и истраживачи Завода за проучавање културног развитка.

 

Поред уобичајеног представљања италијанских и европских произвођача опреме, алата и материјала за конзервацију-рестаурацију културних добара, посетиоци  су могли да  присуствују  радионицама, семинарима, веб презентацијама  и округлим  столовима  са стручном тематиком. Представљене су нове тематике и нови материјали, многе институције и лабораторије које се баве заштитом културне баштине било да је реч о архитектонским делима, фреско сликарству, штафелајном сликарству, иконама,  мозаицима, предметима од дрвета, метала, керамике, стакла, папира, пергамента. Презентоване су радионице за израду традиционалних материјала који се користе у области рестаурације као и разне врсте консолиданата који се користе у конзервацији.

 

На штандовима су биле презентације  делатности радионица и лабораторија за заштиту разних врста материјала, као и презентације разних студија конзервације и рестаурације, у  градовима Италије, трогодишње и мастер студије, представљене  су институције и радионице  за конзервацију из Италије и иностранства.

 

На сајму је свој рад преДставила и асоцијација Restauratori Senza Frontiere (www.restauratorisenzafrontiere.com), која је је  организована као једна институција која има за циљ да направи конкртан допринос култури рестаурације и да се заштите и валоризују културна добра у Италији и свету. Настала је септембра 2013 на иницијативу једне групе професионалаца, италијанских рестауратора  који су у службу заштите Светске културне баштине ставили своје велико искуство, разноврсне вештине , како би побољшали професију и развили културу заштите, радећи у духу солидарности.  

 

Прошлог марта Restauratori Senza Frontiere  Italia - (Рестауратори без граница) је потписала споразум са Fratelli Alinar - Браћа Алинари ради промовисања кроз пројекат рестаурације CROWDFUNDING и дигитализације 45 стаклених плоча негатива великог формата, направљених крајем 19. и почетком 20. века. Фратели Алинари, оснивачи истоименe фотографске куће (1852)  радили  су углавном са негативима  колодијума  и желатин сребра, користећи стаклене носиоце  до 60-тих година двадесетог века.  У Алинари архиву  с е чува велики број негатива великих формата, од којих су 45  "великих",  под називом "Империал", углавном направљени код Алинарија  крајем 19. и почетком 20. века.

Занимљиву презентацију имала је Италијанска асоцијација историјских кућа Емилија Ромања (ADSI -Associaazione Dimore Storiche Italiane, Sezione Emilia Romagna) – SCRIGNI di MEMORIE ( ШКРИЊЕ МЕМОРИЈЕ). Од њих је потекла иницијатива под називом "Благо буди сећања“   и односи се на породични архиве и библиотеке у историјским кућама Болоње. Приватне породичне архиве су и даље у великој мери неистраженe у историји градa а национални Архив  је власник две "куће" које имају посебан значај у историји Болоњe. АДСИ је члан Dell 'Union of European Historic Houses Asocciations (Удружења европских историјских кућа). Удружење има за циљ да обједини историјске изворе и породичне архиве, као и да их правилно заштити и валоризује.

У оквиру Сајма представљен је и часопис и пројекат Re-Cycle. (www.progettorecycle.net).

   

ISSN (Online) 2683-3565  

   
© 2023 Arhivistika. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU General Public License.
© ARHIVISTIKA