Serbian English French German Italian Russian Spanish
   

Proizvođači metalne opreme za arhive  

   

Из штампе је изашла књига „Ореоли и сенке – расправе из историје Српске Православне Цркве у Независној Држави Хрватској 1941-1945. године“ аутора Радована Пилиповића, директора Архива Српске Православне Цркве из Београда. Књига кроз 22 засебне расправе покрива мартирску историју Српске Православне Цркве у Другом светском рату на простору Независне Државе Хрватске, сателитске државне творевине Хитлеровог „Новог поретка“.

pilipovicРасправе и студије се односе на страдање српског верног народа, затим свештенства и епископата, успоне и падове културе сећања код Срба, као и спонатно развијање поштовања просијавших новомученика у другој половини XX века. Неки радови су већ били објављивани у црквеној и научној периодици, а неки се објављују по први пут. Од наслова се истичу: „Босанска крајина у Другом светском рату“, „Кардинал Евгеније Тисеран и Срби“, „Бискуп бањалучки Алфред Пихлер и Срби“, „Православни храмови као места страдања њихових верника“, „Преглед извора о генодицу над Србима у НДХ“, „Алојзије Степинац и хришћанско схватање историје“, итд. Писани су на основу прворазредне архивске грађе из Архива СПЦ, Архива Србије, Војног Архива и Архива Републике Српске.

Публикација је већег формата и опремљена је факсимилима и другим ликовно-документарним прилозима. Књигу је објавио Музеј жртава геноцида из Београда, а њено објављивање је у склопу реализације Протокола о сарадњи кога су потписали Архив Српске Православне Цркве и Музеј жртава геноцида 31. марта 2016. године.

   

ISSN (Online) 2683-3565  

   
© 2023 Arhivistika. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU General Public License.
© ARHIVISTIKA